Ademhalen het gebeurt automatisch lees hier hoe en waarom!

Ademhalen het gebeurt automatisch lees hier hoe en waarom we ademhalen. Wat is eigenlijk de trigger om adem te halen? Waar wordt dit bepaald en waardoor? In dit blog geeft ik antwoord op deze vragen.

Ademen

We halen adem om onze cellen van zuurstof te voorzien. Om te bewegen en functioneren verbranden onze cellen energie. Bij deze verbranding hebben onze cellen naast energie ook zuurstof nodig. De zuurstof halen we uit de lucht en komt ons lichaam in via de neus of mond. De verbranding levert ons lichaam naast energie ook warmte op.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Het ademhalingscentrum

Wanneer we ademhalen wordt bepaald in ons ademhalingscentrum. Dit is een netwerk van zenuwcellen dat onderin de hersenen zit. Het ademhalingscentrum haalt informatie op uit onze longen, de borstkas, halsslagader en de aorta. Deze informatie wordt doorgegeven door zogenaamde chemoreceptoren. Dit zijn hele gave cellen die chemische veranderingen in je bloed waarnemen. De receptoren geven het zuurstofgehalte en het koolzuurgasgehalte van het bloed door en cellen door. Het ademhalingscentrum stuurt op basis van deze informatie de ademhaling. Als het zuurstofgehalte te laag is of het koolzuurgas gehalte te hoog geeft het centrum een ademprikkel en halen wij weer adem.

Hier kun je meer informatie vinden over het ademhalingscentrum

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

Vervoer van zuurstof

Bloed vervoert zuurstof vanaf de longen via het bloed naar onze cellen. Ons bloed vervoert zuurstof naar alle cellen die in ons lichaam zitten. Dit doet het bloed met behulp van hemoglobine, dit is een eiwit. Zuurstof bindt zich aan de hemoglobine en dit zorgt ervoor dat ons bloed het kan vervoeren. Hemoglobine geeft bloed ook de rode kleur. Hemoglobine voert koolzuurgas af via je bloed. Vervolgens ademen we dat weer uit via onze longen.

Meer informatie over hemoglobine kun je vinden op deze website

Gas uitwisseling Buteyko ademhaling

Wanneer wordt zuurstof afgegeven?

Hoe weet het bloed nu wanneer er zuurstof moet worden afgegeven? Goede vraag, dit wordt bepaald door de concentratie koolzuurgas. Hierdoor weet het bloed dat er veel energie wordt verbruikt en nieuwe zuurstof nodig is. De concentratie koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof, er wordt als het ware gesignaleerd dat er hard gewerkt wordt. Je kan het vergelijken met een fabriek die rookt dan weet je ook dat daar veel wordt geproduceerd.

Het Bohr-effect

In 1904 beschreef Christian Bohr het Bohr-Effect, dit effect treed op als eigenschap van Hemoglobine. Als de concentratie koolzuurgas in je bloed toeneemt dan neem de afgifte van zuurstof ook toe. Het omgekeerde is ook het geval, als de concentratie koolzuurgas te laag is dan wordt er weinig zuurstof afgegeven. Dit kan gebeuren als je teveel ademhaalt, dan blaas je veel koolzuurgas uit.

Meer informatie over Christian Bohr

Als je teveel ademhaalt adem je teveel koolzuurgas uit en neemt je lichaam minder zuurstof op. Dit komt door de basiswaarde aan koolzuurgas 40 (millimeter kwikdruk) die ons bloed heeft. Als de waarde van het bloed hieronder daalt wordt eerst koolzuurgas aan het bloed afgegeven om de waarde weer te laten stijgen naar 40 millimeter kwikdruk. Dit heeft prioriteit boven het uitwisselen van koolzuurgas voor zuurstof. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je niet teveel koolzuurgas uitademt, lees meer over koolzuurgas in mijn blog over koolzuurgas. Wil je weten hoe je je ademhaling kan verbeteren neem contact met mij op.

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

Lees ook mijn andere blogs

Lees ook mijn andere blogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *