Welke spieren gebruiken wij bij onze ademhaling? In mijn Buteyko cursussen besteed ik altijd aandacht aan hoe we ademhalen en aan welke spieren hiervoor worden gebruikt. Ik kom vaak tegen dat cursisten een gespannen middenrif hebben. De oorzaak hiervan kan een verkeerde ademhaling zijn. Inzicht in welke spieren gebruikt worden bij onze ademhaling ondersteunt bij het oplossen van het probleem.
De ademhalingsspieren
Onze ademhaling wordt verzorgt door diverse spieren gezamenlijk de ademhalingsspieren genoemd. Deze bestaan uit drie spiergroepen;
- Het middenrif
- De interne tussenribspieren
- De externe tussenribspieren
- De spieren rondom de bronchiën
De in- en externe tussenrib- en middenrifspieren zorgen er samen voor dat je longen in en uitzetten. Dit doen ze door zichzelf aan te spannen of juist te ontspannen.
De spieren in de bronchiën zorgen ervoor dat de trilhaartjes overeind gaan staan bij een inademing zodat stofdeeltjes en bacteriën in het slijmvlies blijven hangen.
De in- en uitademing en rustfase
De ademhaling bestaat uit 3 fasen;
- De inademing
- De uitademing
- De rustfase
De inademing
Tijdens de inademing spannen de ademhalingspieren zich. De longen worden naar beneden getrokken zodat ze zich kunnen vullen met lucht. Dit kan doordat er een drukverschil is ontstaan. De longen hebben minder druk dan de buitenlucht. Daardoor wordt lucht de longen ingezogen.
De uitademing
Tijdens de uitademing ontspannen alle ademhalingspieren zich en legen je longen zich.
De rustfase
In de periode tussen een in- en uitademing zijn de spieren in rust en kunnen ze zich herstellen.
Neem contact met me op om aan de slag te gaan met je ademhaling.