Help, Je bent gediagnosticeerd met astma en nu?

Help, een astma diagnose en nu? Wat kun jij doen? Kun jij überhaupt iets doen tegen astma? In dit blog ga ik daar antwoord op geven en ik geef je alvast een tipje van de sluier. Gelukkig kun je er iets tegen doen, er zijn in ieder geval drie opties;

  1. Niks doen;
  2. Via de huisarts aan de slag;
  3. Aan de slag met je ademhaling.

Bij optie 1 niks doen zullen je klachten steeds verder verergeren. Je ademhaling wordt steeds “piepender” en benauwder. Naast normale astma kun je bijvoorbeeld inspanningsastma ontwikkelen. Als je niks onderneemt kun je naast astma last krijgen van andere klachten, bijvoorbeeld koude voeten of handen, allergieën, verlies aan blaas controle en last van je spijsvertering. De oorzaak van deze klachten leg ik verderop in dit blog uit.

Optie 2 is om via de huisarts aan de slag te gaan. Bij de huisarts krijg je medicijnen voorgeschreven en ga je jaarlijks op controle voor de ademhalingstest. Op basis van deze test en een ingevulde vragenlijst worden je astma medicijnen vermindert of vermeerderd. Meestal krijg je ontstekingsremmers voorgeschreven, deze medicijnen verlichten de klachten. Het is geen structurele en duurzame oplossing, je blijft je hele leven afhankelijk van deze medicijnen en ervoor betalen.

De medicijnen zorgen voor andere problemen bij langdurig gebruik. De ontstekingsremmers bevatten een corticosteroïden, deze steroïden zijn afgeleid uit lichaamseigen stoffen namelijk de bijnierschorshormonen. Wanneer je deze steroïden voor langere tijd neem wordt je bijnier lui, hij vermindert de productie van de hormonen en zo verstoren de ontstekingsremmers de hormoonbalans.

Optie 3 is aan de slag gaan met je ademhaling doormiddel van de Buteyko methode. Dit is een duurzame en natuurlijke oplossing je gaat het probleem aanpakken bij de kern. Door aan de slag te gaan met je ademhaling doormiddel van de Buteyko methode verhelp je astma klachten. De oorzaak van astma ligt in chronische hyperventilatie. Door teveel in- en uit te ademen blaas je teveel koolzuurgas uit en dat zorgt voor astma.

Zelf heb ik vanaf mijn vijftiende levensjaar tot mijn vijfendertigste zware astma gehad. Regelmatig had ik een piepende ademhaling en het gevoel dat ik lucht te kort had. Naast astma was ik ook gezegend met zware allergieën. Appels, kiwi’s, bomen, pollen, huisdieren en bijvoorbeeld peren zorgden voor een allergische reactie. Door te werken aan mijn ademhaling heb ik al deze klachten kunnen verhelpen. Ik gun iedereen een klachten vrij leven en dat is de reden dat ik ook Buteyko therapeut ben geworden. Om meer te begrijpen van astma leg ik hieronder uit wat astma eigenlijk is en ook wat het niet is.

Wat is astma? Astma ontstaat doordat glad spierweefsel niet meer ontspant. Glad spierweefsel bevindt zich onder andere in je bloedvaten, je luchtwegen, je huid, je lenzen, je blaas en in je spijsverteringskanaal. In je bloedvaten reguleert het de bloeddoorstroom en bloeddruk door aan en te ontspannen. In je darmen helpt het met bewegen van voedsel, het helpt bij het aan en ontspannen van je blaas en bij verbreden en ontspannen van je pupil.

Bij astma draait het om het gladde spierweefsel in de bronchiën. Om de bronchiën in je longen zit glad spierweefsel. . Glad spierweefsel verandert de diameter van de bronchiën, dit zorgt ervoor dat de opening voor de luchttoevoer groter of kleiner wordt. Bij inspanning, is er meer zuurstof nodig. In je bronchiën ontspant het gladde spierweefsel en zorgt ervoor dat je luchttoevoer groter wordt zodat er meer zuurstof ingeademd kan worden.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Veel mensen hebben een te hoge ademfrequentie of ademen snel, hoog en onregelmatig. Een hoge of ademfrequentie noemt men chronische hyperventilatie. Je ademt dan teveel koolzuurgas uit waardoor het gladde spierweefsel verkrampt in het lichaam. Dit is niet alleen je gladde spierweefsel om de bronchiën, maar al het gladde spierweefsel. Het gladde spierweefsel heeft koolzuurgas nodig om te kunnen ontspannen, het plaatje hieronder laat links niet verkrampt en verkrampt glad spierweefsel zien;

De Buteyko ademhalingscursus leert je door oefeningen anders te ademen waardoor je minder koolzuurgas uitademt. Dit zorgt ervoor dat je gladde spierweefsel weer gaat ontspannen en je astma klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Hierdoor krijg je zelf weer controle over je ademhaling en je gezondheid. Dit kan afhankelijk van je eigen tijdsinvestering al binnen drie maanden.

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

Wat is astma niet? Astma is geen ontsteking van de kleine luchtwegbuisjes in de longen. Astma is niet ook niet blijvend tenzij je niet aan je ademhaling gaat werken. Het longfonds beweert dit wel, thuisarts biedt al betere informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *