Hoe kom je als virusdeeltje het menselijke lichaam binnen

Hoe kom je als virusdeeltje het lichaam binnen? Stel je eens voor je bent een virusdeeltje en je wil het menselijke lichaam binnen dringen. Je moet dan goed nadenken over hoe je het lichaam het gemakkelijkst kan binnen dringen. Ga je voor mensen die door hun neus ademhalen of ga je voor mensen die veel door hun mond ademhalen? De mond en neus zijn de wegen die je naar binnen leiden. Hoe kies je de gemakkelijkste weg uit?

Dit is een belangrijke keuze je wil je immers voortplanten, dus welke weg naar binnen kies je de neus of mond. Dat is een heel belangrijke beslissing voor jou als virusdeeltje, je weet nog niet welke obstakels je tegen komt of welke gevaren je moet overwinnen. Op papier lijkt de weg door de mond het beste, deze is het kortst. Alleen weten we allemaal dat de kortste weg niet altijd de beste hoeft te zijn. Welke weg moet je nu kiezen? Gelukkig kan ik je daar bij helpen en je keuze vergemakkelijken.

De weg door de mond

De weg door mond is het snelst, de afstand tot je doel als virusdeeltje de longen is het kortst. Het is ook nog eens de route met het minste gevaar. Wat zijn de gevaren die je onderweg tegenkomt?

  1. De tanden;
  2. De tong;
  3. De huig;
  4. Slijmvlies.
LEES ALLES OVER ADEMHALING

De tanden

Als virusdeeltje kom je als eerste witte bergen tegen deze bergen worden de tanden genoemd. Je moet oppassen dat je de tanden niet raakt. Deze zijn erg hard en bedekt met slijm, aan het slijm blijf je plakken. Als je eenmaal in het slijm vast zit dan is het voorbij. Het slijm wordt samen met jou langzaam naar de maag getransporteerd. Dit gebeurt door hele kleine haartjes die de naam trilhaartjes dragen.

De tong

Voorbij de tanden kom je de tong tegen, dit is een grote lap vlees die heen en weer beweegt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als mensen praten, als ze kauwen of slikken. Time dus goed als je langs de tong wil gaan en zorg ervoor dat je hem ontwijkt want hij is bedekt met slijm.

De huig

Nadat je veilig langs de tanden en de tong bent gekomen kom je de huig tegen. Dit is een is een raar klepel achtig uitsteekstel aan het eind van de keel. Deze moet je ook ontwijken want de huig is ook bedekt met slijm.

Het slijmvlies

Tijdens je hele reis moet je oppassen voor het slijmvlies, het slijmvlies produceert slijm. Het slijm is bedoelt om het lichaam te beschermen van ongewenste indringers, het beschermt bijvoorbeeld organen en de luchtpijp.

De neusademhaling

De weg door de Neus

De weg door neus is langer en bevat veel meer gevaar. Het is niet voor niks dat de neus ontworpen is om door adem te halen. Welke gevaren je tegen komt lees je hier.

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

  • Neushaar;
  • De neusschelpen;
  • Slijmvlies.

Neushaar

De neus kom je binnen door twee kleine openingen waarin je gelijk neushaar tegenkomt. Het neushaar dient als een luchtfilter voor de longen. Het neushaar is met slijm bedekt en hierin blijven vuil, bacteriën, stof en virusdeeltjes plakken.

Neusschelpen

Nadat je door de neusgaten bent gekomen en de neusharen hebt kunnen ontwijken kom je in neusschelpen. De neusschelpen zijn plooien aan de binnenkant van de neus. Deze plooien zorgen ervoor dat de luchtstroom zo veel mogelijk langs het slijmvlies gaat en hierdoor is de kans veel groter dat virusdeeltjes in het slijm blijven hangen.

Slijmvlies

Ook in de neus vindt je slijmvliezen, deze produceren slijm. Doordat de weg door neus naar de longen langer is kom je ook veel meer slijmvliezen en dus slijm tegen.

Conclusie ga voor de mond

De mond is de weg met de minste weerstand en de weg die je moet kiezen. Als alle mensen nu meer door hun neus zouden ademen was het voor ons virussen echt veel moeilijker om doelwitten te vinden. De mond is namelijk bedoelt om mee te eten de neus om door adem te halen en om de lucht te filteren en te zuiveren.

Wil je weten hoe je je ademhaling kan verbeteren neem contact met mij op. Wil je starten met een astma, hooikoorts of voorhoofdholte onstekingsvrij leven vul dan onderstaand formulier in:

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

lees ook mijn andere blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *