Wat Doet Koolzuurgas? Hoe Verbetert Het Je Gezondheid?

Wat doet koolzuurgas? Hoe verbetert het je gezondheid? In dit blog leg ik uit wat koolzuurgas zo belangrijk maakt voor je ademhaling en welke klachten je krijgt door een te kort aan koolzuurgas. Veel en lekker diep ademen door mijn mond dat deed ik vroeger en dit doe jij misschien ook. Ik was me volstrekt niet bewust van de gezondheidsproblemen die dit veroorzaakt. Een mondademhaling zorgt ervoor dat je teveel koolzuurgas uitademt. Koolzuurgas heb je hard nodig voor allerlei belangrijke functies in je lichaam. De volgende klachten krijg je door het verlies van koolzuurgas:

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

Verminderde afgifte van zuurstof aan cellen.

Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof aan je cellen, organen, weefsel en spieren. Een tekort aan koolzuurgas door een mondademhaling zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar je cellen gaat. Je lichaam heeft hierdoor minder energie en gaat ook veel sneller verzuren. Het komt zelfs voor dat je over gaat naar anaerobe verbranding. Daarnaast laat hemoglobine moeilijker het zuurstof los. Hemoglobine is een eiwit in je bloed dat zorgt voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide. Leuk feitje hemoglobine geeft bloed zijn rode kleur.

Gas uitwisseling Buteyko ademhaling

Het verlaagt de zuurgraad van het bloed

Je bloed heeft een zuurgraad ook wel de “PH waarde” genoemd. De PH waarde van je bloed is 7,4 dat is neutraal. Zoals je waarschijnlijk al hebt gegokt is koolzuurgas “zuur”. Doordat je ademhaalt via je mond verlies je veel koolzuurgas en wordt je bloed minder zuur dit proces wordt in de medische termen “respiratoire alkalose” genoemd. Ons lichaam is zo slim dat het uit zichzelf er voor zorgt dat de zuurgraad weer stijgt. Dit doet het door bijvoorbeeld melkzuur aan te maken. Het melkzuur wordt vervolgens toegevoegd aan je bloed om de PH waarde weer omhoog te krijgen. Voor je herstel na het sporten is de aanwezigheid van extra melkzuur niet bevorderlijk en het zorgt voor vermoeidheidsklachten. Door de veranderde samenstelling van het bloed veranderd ook de samenstelling en werking van mineralen, vitaminen en enzymen uit balans.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Extra histamine in het bloed

De onbalans in je bloed en de veranderde samenstelling heeft impact op je immuunsysteem. De mondademhaling zorgt daarnaast voor extra histamine in het bloed door het verlies aan koolzuurgas. Hierdoor is immuunsysteem nog meer uit balans en reageert het heftig op allerlei allergenen als hondenharen, graspollen, kiwi’s en appels.

Het ontspant glad spierweefsel

Glad spierweefsel zit in je hele lichaam en het is spierweefsel dat je niet bewust kan sturen, bewegen of laten samentrekken. Wat maakt dit gladde spierweefsels nou zo belangrijk? De weefsels zijn heel erg belangrijk voor het vervoer alle noodzakelijke stoffen in je lichaam. Denk hierbij aan het vervoer van bloed, lucht en voedsel. Het gladde spierweefsel zit bijvoorbeeld om je aderen, luchtwegen en darmen. Het koolzuurgas dat je verliest door de mondademhaling zorgt ervoor dat dit spierweefsel ontspant.

Astma patiënten zullen herkennen dat ze net als ik een piepende of fluitende ademhaling hebben. Of dat ze het gevoel hebben dat je luchtvaten in je keel te klein zijn. Dit komt doordat het gladde spierweefsel verkrampt. Afhankelijk van waar in je lichaam het gladde spierweefsel verkrampt ontwikkel je andere klachten:

 • Rondom je aderen krijg je een hogere bloeddruk;
 • Rondom je darmen krijg je last van diarree en/of opstoppingen;
 • Rondom je luchtwegen in je keel krijg je last van astma.

Overige klachten door verlies van koolzuurgas

 • Veel last van hoofdpijn;
 • Licht in het hoofd;
 • Veel gapen of geeuwen;
 • Tintelingen;
 • Koude voeten of handen;
 • Een droge mond;
 • Minder energie.

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

Lees ook mijn andere blogs

2 gedachten over “Wat Doet Koolzuurgas? Hoe Verbetert Het Je Gezondheid?”

 1. Interessant stuk om te lezen! Ik had nooit verwacht dat ademhaling zoveel kan doen met je lichaam. Ik ga hier zelf zeker meer op letten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *