Koud douchen start er nu mee

Koud douchen start er nu mee, het geeft je gezondheid een boost. Voordat je begint lees eerst dit artikel door dan weet je gelijk alle voordelen en alles wat je moet weten om gelijk te beginnen.

De voordelen van koud douchen

Je krijgt er meer energie van;
Het is goed voor je weerstand;
Het is goed voor je bloeddruk;
Het verbeterd de vet verbranding;
Het verbeterd je temperatuur regulatie;
Je traint jezelf mentaal en wordt mentaal sterker;
Het werkt stress verlagend.

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

Waarom is dat koude douchen nu zo super gezond voor je body en mind? Ik kan me voorstellen dat je net als ik even aan het idee moet wennen dat koud douchen goed is. Al helemaal het idee om vroeg in de ochtend onder een koude straal te stappen.

Thermotherapie

Het koud douchen is een vorm van thermotherapie. Ons lichaam is de hele dag bezig om zichzelf op temperatuur te houden. Het reageert hierbij om de omstandigheden buiten het lichaam. Als we het warm hebben gaan we zweten als we het koud hebben verbanden we extra energie.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Uitwerking op je gezondheid

Koud douchen boost je lichaam op verschillende manieren. Het gaat veroudering van je huid tegen en je ziet er jonger en vitaler uit. Je lichaam gaat zelfs bruin vet verbranden. Hoe gebeurt dit dan hoor ik je denken? Denk eens aan vroeger toen het koud was of als je wintersport bent aan de skivakantie. Stel je voor dat je ijs in je hand hebt of een sneeuwbal maakt zonder handschoenen. Als je vervolgens weer in warm huis komt worden je handen vanzelf heel warm.

Als je koud doucht treedt dit effect ook op. Het koude water zorgt ervoor dat je aderen en bloedvaten zich eerst vernauwen en daarna weer verwijden. Ook spannen je spieren zich aan en ontspannen zich, dit allemaal tezamen zorgt voor een ontspannen gevoel in je lijf.

Nog meer benefits van koud douchen

Het werkt ontgiftend;
Versnelt genezing;
Verbetering van je bloedcirculatie;
Sneller herstel na sporten.

Richtlijnen koud douchen

De gezondheidseffecten treden op in de eerste 30 tot 60 seconden van de koude douche. Als je lijf er meer aan gewend is en jij ook kun je dit opbouwen tot 1 tot maximaal 2 minuten. Kou kost ook energie en na te lang koud douchen kan je lijf niet meer opwarmen

Beginnen met koud douchen

Begin met een warme douche en sluit de douche af met een koude douche van 30 seconden. Bouw dit langzaam uit naar 1 minuut en ga vervolgens douchen zonder de warme douche eerst te doen. Hou dit minimaal 30 dagen vol dan kan je lijf er ook aan wennen en merk je alle gezondheidseffecten ook goed.

Onder douche staan

Begin bij je voeten en benen, vervolgens doe je je armen eronder. Dan kun je of je buik of je rug doen. Je hoofd kun je het beste pas na 1 of 2 weken ook koud douchen. Zorg dat je schouders en nek in ieder geval onder de koude straal komen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf gaat verwarmen.

Ademhalen onder de koude douche

Je ademhaling versnelt tijdens het koude douchen. Het is belangrijk om je te blijven ontspannen en langzaam in en uit te blijven ademen en je lijf zoveel mogelijk te ontspannen. Ik merk zelf dat het bij vooral een mentale instelling is geworden. Als je jezelf aan de koude douche kan overgeven kun je er ook in ontspannen en zelfs van genieten. Ik ben zelf nu op dat punt aangekomen ik kan me ontspannen en mijn lichaam vindt het nu fijner om koud te douchen.

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

Lees ook mijn andere blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *