Heeft onze uitademing effect op de opwarming van de aarde? Tijdens cursussen krijg ik af en toe deze vraag en deze blog geef ik antwoord op die vraag. Wij ademen koolzuurgas uit dus zou je kunnen stellen dat wij bijdragen aan de opwarming van de aarde. Als je kijkt naar de kringloop in de natuur ademen zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën, vissen en reptielen zuurstof in. Deze zuurstof wordt gemaakt door planten, de planten hebben hier weer CO2 voor nodig.
Wie maakt de CO2 die planten nodig hebben?
De CO2 wordt weer gemaakt door de zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën, vissen en reptielen. Die hebben allemaal energie nodig en hiervoor verbranden ze zuurstof en glucose. De restproducten hiervan zijn water, koolzuurgas en warmte. Vervolgens wordt het CO2 uitgeademd terug de atmosfeer in. Dit is een gesloten kringloop en heeft geen invloed op de opwarming van de aarde.
LEES ALLES OVER ADEMHALING
Wat is de Herkomst van onze CO2
Per dag ademen wij ongeveer een 1 kilo CO2 uit. Met een bevolking van 8 miljard mensen komt dat uit op 2,8 gigaton per jaar, wat ongeveer 8 procent is van de uitstoot door gebruik van fossiele brandstoffen. Het CO2 dat wij uitademen is eerst uit de lucht gehaald door de planten die wij via onze voeding tot ons nemen. Planten slaan deze op in koolstofverbindingen en bij de verbranding wordt deze opnieuw omgezet tot CO2. Dat het een gesloten kringloop vormt is terug te zien in de metingen van de CO2 waarde, deze was na de laatste ijstijd 280 parts per million (ppm). Door de verbranding van fossiele brandstoffen is deze gestegen tot 415 ppm, de kringloop is door de verbanding uit balans gebracht. De conclusie is dat onze uitademing geen bijdrage levert aan de opwarming van de aarde.
Neem contact op