Pak je gesnurk en slaapapneu aan ga direct met je ademhaling aan de slag

Pak je gesnurk en slaapapneu aan ga direct met je ademhaling aan de slag. Ze vormen beide een ernstige bedreiging voor je gezondheid. Onze fysiologie is zo ontwikkeld dat we niet hoeven te snurken of te leiden aan slaapapneu. Toch leiden net als jij miljoenen mensen op de wereld aan slaapapneu of snurken. De gevolgen hiervan kunnen zijn;

  • Bedplassen
  • Diabetes
  • Hogebloeddruk
  • Kanker
  • Chronische vermoeidheidsklachten
  • Overgewicht
  • Concentratie problemen

Wat maakt slaapapneu gevaarlijk?

Wat maakt slaapapneu gevaarlijk? Het zorgt ervoor dat je zuurstofpeil in je lichaam daalt. Als dit daalt onder de 90% kan ons bloed het lichaam niet meer van zuurstof voorzien. Duurt dit te lang dat gaat weefsel afsterven en kan het leiden tot hartfalen, geheugen problemen en in het ergste geval overlijden. Er is ook onderzoek gedaan naar de gevolgen bij kinderen. Bij kinderen die licht snurken en ademen is al geconstateerd dat ze onder andere stemmingsstoornissen krijgen, problemen hebben met het leren op school en een ontregelde bloeddruk kregen.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Hoe ontstaat het snurken of de slaapapneu?

Hoe ontstaat het snurken of de slaapapneu? Dat komt doordat mensen door de mond ademen. Het is een fysiologische kwestie, mond ademen zorgt voor verandering in ons fysieke gestel en de luchtwegen. Doordat je door de mond ademt verminder je de druk in de mond. Dit zorgt ervoor dat de zachte weefsel die achterin je mond zitten loskomen. Ze gaan vervolgens naar binnen buigen waardoor er minder ruimte is om adem te halen. Dit maakt het moeilijker om adem te halen, wat ervoor zorgt dat je meer adem moet gaan halen. Wat er weer voor zorgt dat de ruimte nog verder afneemt etc.

Slapen met open mond verergert deze problemen

Slapen met open mond verergert deze problemen nog meer (dit zorgt ook voor andere problemen). De zwaartekracht verergert dit effect de zachte weefsels in je keel en tong worden omlaag getrokken en dit zorgt voor nog minder ruimte om adem te halen. Helaas went je lichaam hier ook aan en wordt het snurken of de slaap apneu het nieuwe normaal.

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

Doorbreek de cyclus

Deze cyclus kun je gelukkig ook weer doorbreken, je kan weer door je neus gaan ademen. Dit zorgt ervoor dat het zachte weefsel weer terug wordt gedrukt en creëert meer ruimte in de luchtwegen. Door de extra ruimte hoef je minder vaak adem te halen dat herstelt je luchtwegen naar hun normale staat.

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

Bronnen:

https://www.nature.com/articles/pr200412

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *