Waarom heb ik ‘S ochtends een droge mond?

Waarom heb ik ’s ochtends een droge mond en waarom heb je ’s ochtends een uitgedroogde tong die als een schoenzool aanvoelt? Dat is het gevolg van ’s nachts met je mond open slapen. Doordat je uitademt door je mond verlies je 40% meer water. De droge mond blijf je de hele nacht voelen en dat is de reden dat veel mensen een glas water naast hun bed hebben. Een ander gevolg van slapen met je mond open is dat je vaak naar de WC moet. Je zou denken dat je juist minder naar de WC zou moeten dat is helaas niet waar. Dat nachtelijke tochtje over de koude vloer op weg naar de WC kun je jezelf besparen door ’s nachts door je neus te gaan ademen.

Hypofyse Hormonen

Tijdens de diepe en rustige stadia van je slaap scheidt je hypofyse hormonen af. Een van die hormonen is het antidiuretisch hormoon afgekort (ADH). Dat is een hele moeilijke naam voor een hormoon die onze cellen opdracht geeft om meer water op te slaan. Dit stelt dieren en mensen in staat om een hele nacht door te slapen zonder te moeten plassen.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Onvoldoende diepe slaap

Het aanmaken van ADH stokt als je niet diep genoeg slaap. Je cellen gaan dan water afscheiden in plaats van opslaan. De nieren gaan dit water afvoeren en daardoor ontstaat de aandrang om te plassen. Vervolgens geven onze hersenen weer een signaal af dat we weer water moeten drinken. Niet diep genoeg slapen heeft vele oorzaken bijvoorbeeld snurken, slaapapneu, met mond open slapen, alcohol, medicijngebruik, stress en spanning.

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

De oplossing

Ga aan de slag met je ademhaling leer door je neus adem te halen en probeer ’s nachts te slapen met tape. Dit zorgt ervoor dat je veel dieper en de hele nacht door je neus ademt. Veel cursisten geven aan dat ze hierdoor niet meer naar de wc hoeven ’s nachts, dieper slapen en zich fitter voelen.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormoon

https://www.dromenwinkel.com/l/weinig-diepe-slaap

1 gedachte over “Waarom heb ik ‘S ochtends een droge mond?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *