Butekyo vs Wim hof

Butekyo vs Wim hof, wat is nu het verschil tussen de Buteyko ademhalings methode en de Wim Hof methode? Op het eerste gezicht zou je zeggen niet veel;

  • Beide methodes richten zich op de verhouding van zuurstof en CO2 in je lichaam;
  • Beide methodes zijn ook nog eens wetenschappelijk erkent;
  • Beiden zijn ademhalingstechnieken of methodes.

De benadering van beide methodes is volstrekt anders en het blijvende effect ook. Ze kunnen elkaar echter wel versterken zeker omdat de benadering volstrekt anders is.

De Buteyko methode

De Butyeko ademhalingsmethode is ontwikkeld door Konstantin Buteyko. Hij heeft naar veel onderzoek aangetoond dat een tekort aan koolstofdioxide CO2 in ons lichaam een aantal problemen veroorzaakt;

  • Problemen met het reguleren van de zuurgraad in je lichaam;
  • Verminderde opname van zuurstof;
  • Problemen met het ontspannen van gladspierweefsel;
  • Verminderde warmteregulatie.

Te veel ademhalen

Dit tekort ontstaat doordat je teveel en te diep ademhaalt, Buteyko noemde dit chronische hyperventilatie. Bij de Butyeko ademhalingsmethode train je jezelf om minder diep en minder veel adem te halen. Heel simpel gezegd ga je aan de slag om je ademhalingscentrum te her programmeren. Dit doe je door minder in te ademen waardoor de natuurlijke CO2 balans wordt hersteld.

Herstel processen

Doordat het CO2 tekort in je lichaam herstelt herstellen processen in je lichaam zich ook. Je afweersysteem gaat zich ook weer normaal gedragen. Ook krijg je vanzelf een ademhaling vanuit de buik en Je leert ook om door je neus adem te halen, neusademhaling vormt de basis van de Buteyko methode.

De Wim Hof methode

De Wim Hof methode bestaat uit drie componenten ademhalen, koude training en mindset training. De methode heeft elementen uit Pranayama vanuit Yoga en Qi gong vanuit Tai-chi. Bij de Wim Hof methode wek je gecontroleerde hyperventilatie die worden afgewisseld met periodes van niet ademen.

Zuurstof verrijking

Door de snelle ademhaling verrijk je je lichaam met extra zuurstof en het verlaagt de koolstofdioxide in je lijf. Na een eerste fase van veel ademen komt er een niet adem fase. Waarbij de zuurstof de extra zuurstof wordt verbrand en je tijdelijk extra koolstofdioxide in je lichaam opwekt. Je bouwt het extra CO2 level op wat je bij de Buteyko methode doet op heel andere manier. Door het snelle in en uitademen train je daarnaast ook nog je cardiovasculaire systeem. Je bloedvaten vernauwen en verwijderen zich vaak tijdens de methode. Dit zorgt ervoor dat je om kan gaan met de koude. Koud douchen en kou heeft een heel ander positief effect op je lichaam.

Biohack

Het verschil is dat de Wim Hof methode echt een manier is om je lichaam te veranderen, sommigen zien het als een biohack. Als je de oefening iedere dag doet ervaar je hetzelfde effect. De manier van de methode past niet bij iedereen omdat hij best intens is. Het nadeel van de methode is dat het effect niet blijvend is als je methode niet toepast zal het effect verminderen en is vaak binnen het jaar weg.

De Buteyko methode is traint je juist om minder adem te halen. Waardoor het koolzuurgas level in je lichaam langzaam wordt hersteld. Door oefeningen te doen herprogrammeer je het ademhalingscentrum. De methode heeft als effect dat je langzaam overgaat naar een neus en buikademhaling.

Het verschil tussen de methodes

Gezamenlijk pakken de methodes twee uitersten van de ademhalingspallet. De Wim Hof methode wordt gezien en een Yang methode en de Buteyko methode als een Yin methode. Ze kunnen elkaar prima versterken en je kan ze beide toepassen en je lichaam is ook gebaat bij verschillende manieren van trainen. Het op verschillende manieren trainen van je ademhaling is goed voor je lichaam, net als bij sport.

Neem contact op en ga aan het werk met je adem

Lees ook mijn andere blogs

Bron:

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2014/oefeningen-beinvloeden-het-autonome-zenuwstelsel-en-immuunsysteem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *