Heeft koffie een enorm effect op je ademhaling?

Heeft koffie een enorm effect op je ademhaling? Tijdens Buteyko trainingen / workshops leer je dat koffie niet gunstig is voor je ademhaling, Konstantin Buteyko de grondlegger van de Buteyko ademhaling heeft ook onderzoek naar de effecten van voeding op je ademhaling. Hij kwam tot de conclusie dat koffie een negatief effect heeft op onze ademhaling. In dit blog ga ik hier dieper op in en ook op andere effecten van koffie op je gezondheid.

Koffie

Koffie is voor het eerst ontdekt in Ethiopië in de 13e eeuw, de planten groeiden ook in Jemen en Soedan. In Ethiopië dronken de eerste mensen koffie en in de 15e eeuw verspreide koffie zich verder door de Arabische wereld. Koffie werd niet alleen thuis gedronken in Arabië vaak kwam men samen in koffiehuizen. Doordat er jaarlijks veel Pelgrims naar Mekka gingen kwamen ook andere continenten in aanraking met koffie. Europeanen begonnen koffie bonen te importeren en al snel werd het eerst Europese koffiehuis geopend. De Italianen waren in 1615 de eerste met een koffiehuis deze stond in Venetië.

Ga aan de slag met slaaptape en oefen met neusademhaling tijdens je slaap

Toxische stof

Koffie bevat cafeïne dit is de werkzame stof die een effect op je lichaam heeft. In pure vorm is cafeïne een wit en bittere stof en werkt razendsnel. Een paar minuten na een slok koffie zit de helft van de cafeïne al in je bloedbaan. Na 1,5 uur is de werking van de kop koffie het grootst. Voor je lichaam is cafeïne een giftige stof en wil het zo snel mogelijk opruimen. Je lever gaat hard aan de slag om cafeïne op te ruimen, na vier uur is de helft van de cafeïne uit je bloed verdwenen.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

De stimulerende darm werking

Koffie heeft een stimulerende werking op onze darmen. Er zijn hier diverse onderzoeken naar gedaan en ook aantal theorieën over. Er is nog geen eenduidige oorzaak bewezen. Wel is er bewezen dat koffie onze darmen stimuleert.

Cafeïne zorgt voor adrenaline en cortisol

Cafeïne werkt direct in op onze prachtige grijze massa genaamd de hersenen. In de hersenen zorgt het voor de afgifte van cortisol en adrenaline. Cortisol zorgt voor een verhoogd stresslevel, adrenaline zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dopamine zorgt er weer voor dat je na het drinken van het zwarte goud een geluksgevoel ervaart. Ook stijgt je bloeddruk en vernauwen je bloedvaten, je ervaart een hoger stressniveau. Dit zorgt voor een verandering in je ademhaling. Je buikspieren spannen zich meer aan en er komt spanning op de borstkast te staan. Daardoor wordt je ademhaling minder diep en sneller wat het tegenovergestelde is van wat we willen bereiken. Dat is ook de reden dat koffie bij Butyeko ademhaling wordt afgeraden, het heeft een klein effect op je ademhaling.

LEES ALLES OVER ADEMHALING

Neem contact op

Lees ook mijn andere blogs

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25471197/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2195579/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10499460/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1378422/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9581985/

Boeken

Boeken

Boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *